Koza Altın TVF'ye geçeck
Yıllık değerlendirme toplantısında konuşan TMSF Başkanı Gülal, Koza Altın başta olmak üzere fon bünyesindeki şirketlerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Muhiddin Gülal, kurumun yönetimine devredilen Dumankaya İnşaat'ta evlerini teslim alamayan binden fazla mağdur olduğunu belirterek, Adres Sancaktepe ve Vadi projelerinde Mayıs-Haziran gibi çalışmanın başlayabileceğini söyledi. TMSF'nin yıllık değerlendirme toplantısında konuşan Gülal, fonun elinde bulunan 796 şirketin 2020 yılı kârının yüzde 36 artışla 3.4 milyar TL olduğunu kaydetti. Gülal Koza’nın Ağrı’daki Mollakara madeninde tesis kurmayı gerektirecek bir altın rezervi olduğunu belirterek “Mayıs sonu ya da Haziran itibariyle tesisimizi kuracağız. Minimum 300 milyon dolarlık yatırım yapacağız. 2022 içerisinde oradan altın çıkarmayı planlıyoruz” dedi.
TMSF'nin yıllık değerlendirme toplantısında konuşan Gülal, fonun elinde bulunan 796 şirketin 2020 yılı kârının yüzde 36 artışla 3.4 milyar TL olduğunu söyledi. Gülal "796 şirketimiz var. 640'ı aktif. Bu şirketlerde 40 bin 61 kişi çalışıyor. 42.5 milyar lira aktif büyüklükle devraldığımız bu şirketlerde yüzde 65 büyüme sağlayarak 70.2 milyar lira seviyesine ulaştık. 18 milyar lira olan öz kaynak büyüklüğü yüzde 61 artışla 29.1 milyar liraya ulaştı. Şirketlerimiz 2020'yi olağanüstü performansla kapattı. Geçen yıl karlılıkta yüzde 36, ciroda yüzde 12, aktif büyüklükte yüzde 19 artış yakaladık. TMSF kayyumunda yönetilen 796 şirket 2020'de 37.2 milyar lira ciro, 3.4 milyar lira kâra ulaştı. Aktif büyüklükleri 70.2 milyar lira oldu." dedi.
TMSF'nin fon rezervinin 67.2 milyar lirayı bulduğunu, bunun 66 milyar lirasının mevduat sigortacılığı rezervi olduğunu söyleyen Gülal, toplam sigortalı mevduatlarının 866 milyar lira olduğunu dile getirdi.
Koza’nın Ağrı’daki Mollakara madeninde tesis kurmayı gerektirecek bir altın rezervi olduğunu belirten Gülal, “Mayıs sonu ya da Haziran itibariyle tesisimizi kuracağız. Minimum 300 milyon dolarlık yatırım yapacağız. 2022 içerisinde oradan altın çıkarmayı planlıyoruz.” diye konuştu. Gülal, Ağrı’da yaklaşık 1000 kişilik istihdam sağlanacağını aktardı. Gülal, hukuki süreç sonunda Koza Altın'ın Türkiye Varlık Fonu'na geçebileceğini de ifade etti.
TMSF Başkanı Gülal, Koza Altın'ın geçen yıl üretimi azalmasına rağmen başarılı performans gösterildiğini belirterek, şirketin cirosunun yüzde 14, net kârının yüzde 2.5 arttığını belirtti.
Gülal, mevcut şirketlerin satılıp satılmayacağına ilişkin soruya şu cevabı verdi: "Şirketin ekonomik devamlılığı tehlike arz ediyorsa şirketin satışı gündeme gelebiliyor. Koza'yı, Erciyes'i ve diğer kar eden şirketleri şu andaki hukuki altyapıyla satmamız mümkün değil. Naksan Grubu'nu satabiliriz. Royal Halı ve Naksan Plastik'in satışı ile ilgili ihale süreci yaşadık. Salgın şartları nedeniyle talip çıkmadı, önümüzdeki dönemde tekrar ihale yapmak istiyoruz."
Halka arz konusuna ilişkin bir soruya karşılık Gülal, Erciyes Anadolu Holding'de halka arz olabileceğini, Aydınlı Grubu'nun bir kısmını arz edebileceklerini ve Koza'daki arz oranını artırabileceklerini söyledi.
Bir kurumun 796 şirket yönetmesinin sürdürülebilir olmadığını kaydeden Gülal ''Hem devletin hem de TMSF’nin bu yükten kurtulması gerekir. Bu şirketler ile ilgili gelecek projeksiyonu yapmak için davaların sonuçlanması gerekir. En hızlı şekilde bu kararların çıkmasını ümit ediyorum. Müsadere kararı çıkanlar var. 2021’de büyük gruplarda 1-2 onama bekliyoruz. Koza Altın devlete geçerse Türkiye Varlık Fonu’na devredilebilir. Halka arz çalışması yapabileceğimiz şirketler de var. Yurtdışında açılan davaları da profesyonel ekiplerimiz ile biz takip ediyoruz ama gelecek projeksiyonu çizmek için iç hukuk sürecinin tamamlanmasını bekliyoruz'' dedi.
2001 krizinden sonra TMSF'ye 26 bankanın devredildiğini hatırlatan Gülal şöyle konuştu: "Burada alacak tahsil sürecimiz var. 20 yıl geçti. Son aşamalara gelmek üzereyiz. Bu bankaların kamuya çözümleme maliyeti anapara 31.5 milyar dolar. Burada toplam 23.3 milyar dolar tahsilat yaptık. 250 milyon dolarlık daha tahsilat beklentimiz var.''
Gülal, 2020'yi Naksan'ın 2.4 milyar lira, Aynes'in 1.2 milyar lira ciroyla kapattığını belirterek, "Hazır giyim sektöründe faaliyet gösteren Aydınlı Grubu hariç şirketlerimizin hepsi 2020'de ortalama yüzde 20 büyüdü ve ciroları yüzde 12 arttı. 313 kayyumumuz var, 159 tanesi fon personeli. Bu yapıyı aslında TMSF personeli ile yönetiyoruz." diye konuştu.